Puslespil lim
Hvad er puslespillim?
Puzzle lim er en gennemsigtig lim, der tørrer klart. Det er en lim, som du kan lime alle puslespilsbrikkerne sammen med. Puslespilslim bruges til at indramme eller hænge et puslespil eller til at sætte det oprejst.
I hvilke former kan du købe puslespilslim?
Du har faktisk 3 former, som du selv kan købe / lave puslespilslim i:
- puslespil klar i en tube eller dåse
- puslespilslim i form af puslespilsark
- puslespilslim, som du selv laver; du køber så pulver, som du selv laver limen af
1. Puslespil klar i en varevogn
Hvornår bruger du puslespilslim?
Du ved sikkert, at du holder så meget af visse puslespil, eller at du har brugt så lang tid på at lægge puslespillet, at du gerne vil hænge det i dit hus. eller at du for eksempel har fået et meget flot fotopuslespil af din yndlingsferie eller et smukt fotopuslespil af din mand eller kone eller familie eller venner på det. Intet er sjovere end at hænge det op efter at have lavet dette puslespil, så du altid ser det hængende i dit hus som en slags foto.
Du kan bruge puslespilslim, hvis dit puslespil:
1. Ønsker at indramme
Du kan købe en ramme til dette et sted, der har samme størrelse som dit puslespil. Vil du vide mere om indramning af dit puslespil? Så læs min side'Indramning puslespil'
2. Vil du hænge (uden ramme) på din væg.
Dette kan gøres med såkaldte ramme vedhæng meget godt. Læs venligst siden'hæng puslespil uden ramme«.
3. Vil bare stille den oprejst (f.eks. mod væggen på et skab)
I dette tilfælde kan du lime dit puslespil og derefter placere det direkte et sted i dit hus. Det ville for eksempel se sådan ud:
I en video viser jeg også, hvad du kan med et indlimet puslespil. Indramning er så ikke nødvendig.
Hvordan fungerer puslespilslim: har du en form for puslespilslim instruktioner til brug?
Der er ingen standard manual til puslespilslim, men jeg vil vise dig trinene gennem billeder og videoer, jeg tog for at lave et indrammet puslespil ved hjælp af puslespilslim. Jeg vil beskrive de trin, du skal tage for at lime (og indramme) dit yndlingspuslespil eller fotopuslespil. Ved selvfølgelig, at du aldrig kan skille dit puslespil ad igen for at sætte det sammen igen; når puslespillet er limet, kommer det ikke ordentligt ud, hvis du vil skille det ad igen. Limen vil få puslespilsbrikkerne til at knække mere eller mindre. SÅ: tænk grundigt over, om du vil gøre dette.
Trin 1: Mål dit puslespil til den rigtige størrelse
Jeg går ud fra, at du også vil ramme dit puslespil efter limning. For en passende ramme skal du kende dimensionerne af dit puslespil. Retningslinje: hvis du har et 50×70 puslespil, skal du købe en 50×70 puslespilsliste. Velvidende, at en lille kant af dit puslespil vil være under puslespillet. Hvis du vil se et konkret eksempel på dette, tag et kig på puslespilslisten, som jeg har valgt til et HEMA fotopuslespil på 50×70† Ofte er størrelserne på dit puslespil på ydersiden af din æske, og du kan være sikker på, at disse størrelser er korrekte. Det behøver du ikke måle, men hvis du er i tvivl, så gør det alligevel 🙂 For eksempel størrelserne på 3 puslespil fra 3 forskellige mærker:
Vil du vide dimensionerne af alle slags puslespil? Tjek vores side om 'Dimensioner puslespil'
Trin 2: Sørg for, at der ikke er nogen bump i dit puslespil
For at være sikker skal du føre hånden over dit puslespil igen, så alle brikkerne passer godt sammen, og at ingen brikker stikker ud.
Trin 3: Tag folie eller bagepapir til under dit puslespil
Sørg for at lægge noget under dit puslespil, hvis du skal lime det. Jeg anbefaler alufolie eller bagepapir eller for eksempel plastik. Jeg gjorde det selv med bagepapir. Ved, at hvis du skal lime dit puslespil, så går den lim også ved siden af dit puslespil og kommer derfor på overfladen, hvorpå puslespillet er placeret. Se på mit eksempel, jeg brugte 8 ark bagepapir til mit 1000 brikker fotopuslespil:
Trin 4: Skub dit puslespil over på bagepapiret eller folien
Det er ikke en nem opgave, for hvordan får du dit puslespil på bagepapiret? I mit tilfælde havde jeg allerede lagt fotopuslespillet ind i en puslespilsramme. Som følge heraf lå den allerede på en hård papbagside af puslespillets ramme. Du kan dog se, hvordan jeg var i stand til at skubbe puslespillet ned på den hårde papbagside: Det var ikke nemt† Hvis du er lykkedes med dette, bliver det en smule nemmere fra nu af, fordi dit puslespil allerede ligger på en hård papflade. Læg derefter denne papoverflade, inklusive puslespillet, på bagepapiret:
Trin 5: Ryst puslespillimen godt
Normalt står dette på puslelimen, som du har købt, men det er næsten altid godt at ryste tuben. Se den næste video, hvor jeg viser, hvordan en tube puslespilslim fungerer på almindeligt papir. I dette tilfælde er det en tube Ravensburger puslespilslim, der også har en svamp på:
Trin 6: Påfør puslespilslimen på dit puslespil
Puslespilslimen kommer i et rør, og normalt er der en slags svamp på toppen af røret. Det fungerer meget enkelt og bekvemt. Hvis der tilfældigvis ikke er en svamp på toppen af puslespillets lim, så brug en svamp, som du kan købe i mange butikker. Puslespilslim hvor der fx IKKE er nogen svamp på tuben er Collall Puzzle limen. Dette er et meget spændende øjeblik, især hvis du gør dette for første gang. Du skal lægge limen på den side af puslespillet, hvor du ser billedet. Så smør IKKE limen på den hvide/grå bagside af puslespillet.
For du burde få en fornemmelse af, hvor meget lim du skal lægge på dit puslespil. Nogle tips:
- Sørg også for at lime hjørnestykkerne godt
- Sørg for, at limen kommer mellem puslespillet, men pas på ikke at lave 'tykke klatter' af lim på puslespillet
- Det kan klart anbefales at smøre puslespillet to gange med puslespillet. Vent 2 time efter 1 påføring, så limen er tørret godt. Så kan du ansøge en anden gang.
Jeg har lavet en video, så du kan se, hvordan det fungerer at smøre et puslespil med puslespilslim. Jeg gnider det ind her for første gang:
Trin 7: Lad dit puslespil tørre godt efter at have smurt 1x
Hvis du ikke ved, hvor længe du skal lade dit puslespil tørre, så lad det tørre i mindst 2 timer! Du kan selvfølgelig selv mærke om limen allerede er tør. Gør det alligevel. Så ved du med sikkerhed, at du er det rigtige sted.
Trin 8: Smør dit puslespil for 2. gang og lad det tørre i mindst 1 time igen
Jeg har bemærket, at efter 1x smøring sidder puslespillet endnu ikke ordentligt fast; puslespilsbrikkerne er ikke alle sammen endnu. Mange gør det allerede, men nogle gør ikke. Smøring for anden gang sikrer, at puslespillet helt sikkert er godt limet.
Det kan du se i følgende video:
Trin 9: Skyl svampen af din puslespilslim
Glem ikke dette, for så kan du ikke bruge din puslespilslim næste gang. Afhængig af hvilken puslespilslim du har brugt, men har du omkring 200 ml puslespilslim kan du lime omkring 5 puslespil á 1000 brikker med. Du kan så gå ud fra, at du smører puslespillet 2x med limen. Hvis du vasker svampen godt, står der på dåsen, at puslespilslimen kan opbevares i 1 år efter åbning (i dette tilfælde Ravensburger puslespilslimen). Sørg for at holde dåsen op, når du skyller den ud, ellers er der stadig en chance for, at der kommer lim ud under skylningen. Chancerne er ikke særlig store, men det kan ske, og så er der stadig lidt lim tilbage i svampen.
Jeg har lavet en video om dette:
Trin 10: Hvorvidt du skal indramme eller hænge dit puslespil
Det sidste trin er at tilføje dit puslespil til din købte puslespilsliste. Du behøver ikke at lime dit puslespil til glaspladen eller hård plastikpladen. Selve puslespillet forbliver. Du behøver heller ikke lime puslespillet til den hårde papbagside. Eller hæng dit puslespil med rammebøjler på din væg. Ønsker du at købe eller bruge en pusleliste, så læs mere på vores side 'Indramning puslespil'
Jeg har lavet en anden video, hvis du vil indramme dit limede puslespil i en puslespilsramme:
Hvad er den bedste puslespillim
Det er meget svært at sige, hvilken der er den bedste puslespilslim. Det er bedst at læse anmeldelserne på denne hjemmeside, eller at orientere dig godt på andre hjemmesider og også læse anmeldelserne der. Næsten al puslespil kommer i dåser på 100-250 ml, da man ofte kan lime 2 – 5 puslespil á 1000 brikker med de mængder. Puslespilslim varierer i pris fra 7 euro til 20 euro. Der står ofte pr. varevogn, hvor mange puslespil man kan lime med denne.
Køb puslespilslim (puslespilslim hvor kan man købe)
Hvis du vil købe puslespilslim, så sørg for at købe rigtig puslespilslim og ikke almindelig lim. Almindelig lim er bare anderledes end puslespilslim. I modsætning til almindelig lim spreder du puslespilslimen ud over billedet af dit puslespil, og så er puslespillet helt gennemsigtigt og du kan stadig se dit billede af puslespillet. Det opnår du ikke med 'normal' lim. Nogle gange kan du købe puslespilslimen i hobbybutikker. Du har en god sammenligning på forskellige hjemmesider, hvoraf dette er en. Det, der er særligt vigtigt, er mængden af lim, du skal bruge. Også kvaliteten. Men jeg vil teste dem her for dig! Prismæssigt er puslelimen ikke så ringe, fra 7 euro har du allerede en puslelim, som kan inkludere leveringsomkostninger.
Billig puslespil lim
Hvis du vil købe den billigste puslelim, bør du vælge det pulver, du selv laver puslelimen med. Du har det allerede fra 5 euro. altså 1 pose pulver, som du kan lime et puslespil med 2000 brikker med. Overvej venligst mulige forsendelsesomkostninger! I dette billigste tilfælde har du 4 gram pulver, som du selv kan lave omkring 240 ml puslespilslim med. du tilføjer simpelthen kun vand til pulveret. Og færdig! Hvis du stadig kan købe dette pulver i en hobbybutik, er du helt billig!
2. Puslespilslim i form af puslespilsark: puslespilslimark
Det er så selvklæbende limplader. Du har så ikke noget godt med den lim, der kan komme på din overflade. I dette tilfælde klistrer du ikke limarkene over forsiden af dit puslespil (den med billedet), men klæber limarkene på bagsiden af dit puslespil (den hvide/grå side). Dette er en meget enklere metode. Som indikation af prisen: Du skal bruge cirka 8 ark til 1 puslespil á 1000 brikker, hvis du har limplader i størrelsen 17,7 x 25,4 cm. Disse ark koster dig cirka 7,90 (november 2020). I forhold til puslespilslimen kan du derfor stikke meget færre puslespil. Medmindre det er nok at holde 1 puslespil sammen, så kan arkene være en interessant mulighed. I princippet er arkene dyrere, fordi du kun kan lime 1 puslespil af 1000 brikker med dem.
3. Puslelim, som du selv laver: du køber pulver, som du selv laver limen af
Du kan også gå til den billigste variant og lave din egen puslelim ved hjælp af limpulver. Herefter tilsætter du vand til pulveret, som danner lim. I princippet er dette den billigste løsning, lovene om, at der stadig er forsendelsesomkostninger. Fra november 2020 koster en pose pulver til at lave lim til dit puslespil omkring 5 euro. Få udbydere til dette. Jeg har kun kunnet finde 1 eller 2 leverandører til dette, der virkelig sælger 'puzzle lim'. Der er selvfølgelig en del leverandører, der tilbyder pulvere til selv at lave lim. Men jeg ville altid vælge pulver til at lave rigtig puslespilslim. Ellers risikerer du, at dit puslespil bliver 'lemlæstet' af limen, og det ville være en skam.
HEMA Puslespil lim 2x30 ML
Vil du indramme et puslespil? Læs min anmeldelse om HEMA puslespilslim 2×30 ML
Puslelim Ravensburger Conserver 200 ML
Vil du indramme et (Ravensburger) puslespil? Læs min anmeldelse om Ravensburger puslespilslim Conserver
Albert Heijn puslespil lim 100 ML
Vil du indramme et puslespil? Læs min anmeldelse om Albert Heijn puslespilslim på 100 ML
Clementoni puslespil lim 200 ML
Vil du indramme et puslespil? Læs min anmeldelse om 200 ML Clementoni puslespilslimen.
Jumbo Puslespil Lim 110 ML
Vil du indramme et puslespil? Læs min anmeldelse om Jumbo 110 ML puslespilslimen.
Jig Puz Puslespil Lim 220 ML
Vil du indramme et puslespil? Læs min anmeldelse om Jig Puz 220 ML puslespilslim.
Collall Puslespil Lim 100 ML
Vil du indramme et puslespil? Læs min anmeldelse om Collall 100 ML puslespilslim.
Educa Puslespil Lim 250 ML
Vil du indramme et puslespil? Læs min anmeldelse om 250 ML Educa puslespilslim.
Ravensburger Glitter Puzzle Lim 100 ML
Vil du indramme et puslespil? Læs min anmeldelse om Ravensburger Glitter puslespilslim på 100 ML.